четвртак, 20. фебруар 2014.

Art terapija i floriterapija terapijske tehnike koje mogu da pomognu osobi da brže postigne emotivni balans


Šta je Art Psihoterapija?  
ArtPsihoterapija  koristi umetničke kreativne medije kao što su  slikanje, crtanje, vajanje, pokret, drama  kao sredstava psihoterapijskog rada na temama i problemima, koja su od značaja za osobu.

Šta je floriterapija?
Floriterapija je tradicionalni metod isceljenja duha i tela pomoću cvetnih esencija. Ovaj metod je po ideji Edvarda Baha nazvan floriterapija (ili terapija cvećem).

Zašto slika?
 Slika predstavlja vezu između našeg svesnog i nesvesnog,  tj.govori nam  šta je nesvesni plan akcije i kao takva je polazište za terapijski rad ali isto tako odslikava i svaku promenu na duši. Preko slike moguće je programirati i ono što sebi želimo u narednom periodu.

Zašto floriterapija?
Strah, bes, tuga, pesimizam, usamljenost, sumnja u sebe, anskioznost, nesigurnost, depresija, nezadovoljstvo samo su neka od stanja koja cvetne esencije deluju, dovodeći ih u sklad. A kad se oslobodimo negativnog stanja na psihičkom nivou - oslobodićemo se i bilo koje bolesti na fizičkom nivou - da parazraziramo Edvarda Baha.

Šta se dobija Art Psihoterapijom?  

Ovom terapijom se kreativno suočavate kako sa teškoćama, tako i sa bogatstvima života. Krajnji cilj terapijskog procesa je  uspostavljanje emocionalne ravnoteže i bolje upoznavanje sebe. Tek kada sebe upoznamo, moći ćemo i da se zavolimo a time i da zavolimo druge ljude. 

Šta se dobija floriterapijom?
Uz pomoć cvetnih esencija mi nežno i postepeno otključavamo našu psihu, dopiremo do uzroka problema i dovodimo osobu u ravnotežu, a time se i fizička manifestacija problema povlači. Otklanjajući blokade mi dovodimo sebe u optimalno stanje.

Kome je Art Psihoterapija namenjena?
Namenjena je svima onima koji imaju svakodnevne probleme življenja. Takođe, i onima koji imaju afiniteta prema ovakvom obliku istraživanja i koji hoće da oslobode svoje kreativne potencijale, koji veruju da je promena ne samo moguća, već i neophodna.

Kome je floriterapija namenjena?

Floriterapija  je tradicionalni način isceljenja poznat ljudima od davnina. Pošto su  cvetne esencije blage podjednako uspešno se koriste kod dece, odraslih, pa čak i u lečenju životinja i biljaka.

Kako Art terapija i floriterapija mogu da pomognu vama?

Kao što ste mogli da pročitate obe tehnike su terapeutske i obe za krajnji cilj imaju uspostavljanje emotivne ravnoteže. Dovođenjem čoveka u emotivnu ravnotežu vraća mu se i fizička ravnoteža – jer obe tehnike deluju na čoveka kao celinu i tražeći uzrok otklanjaju posledice.
No, ponekad nije dovoljna jedna terapeutska tehnika – ponekad je potrebno pogurati, podstaći, pomoći osobi da započne proces otvaranja, isceljenja, čišćenja na emotivnom planu. U tom slučaju veoma je korisno da se uz Art terapiju kombinuju i cvetne esencije.
U slučaju da je osoba u dubokom emotivnom disbalansu i da mu prvo treba vratiti veru u sebe i želju za isceljenjem takođe je dobro da uz rad uz Art terapiju uzimaju i esencije.
No, i tokom rada, kada se dođe do nekog saznanja koje može biti prilično bolno, uznemirujuće, čak može da uplaši klijenta dobro je da ima podršku cvetnih esencija.
S druge strane, često osoba koja je došla na floriterapiju treba još neku terapeutsku tehniku koja bi mu pomogla da radi na dubljim nivoima sebe i da brže napreduju u procesu emotivnog balansiranja. Takođe, Art terapija može da pokrene skrivene ili neprepoznate dubine u čoveku i da mu putem kreativnog izražavanja, uz cvetne esencije, pomogne da pronađe i razvije svoje potencijale.
Navešćemo neke od cvetnih esencija koje bi mogle da budu korisne kada kombinujemo ove dve terapeutske tehnike:
Chamomile – za smirivanje i uspostavljanje emocionalne harmonije
Lavander – za emocionalno smirenje nakon intenzivne duhovne aktivnosti
Narcis – za uspostavljanje ravnoteže unutar samog sebe, kod osoba koje imaju tendenciju samoprekora i samoosude
Quaking Grass – za harmoniju unutar grupe (u grupnom radu), za spajanje individualnih ega
Shasta Daisy – harmonizacija integrativnog mišljenja
Mimulus – za prevazilaženje poznatih strahova, za jasniji govor kad su osobe tihe, stidljive, nervozne
Cosmos – za jasniji govor, za preciznije izražavanje ideja, sposobnost da se viši stepen inspiracije izrazi kroz misli i govor
Heather – za one koji su usmereni u priči samo na sebe, koji privlače suviše pažnje i traže pažnju
White chesnut – za osobe koje se vrte u krug u govoru i izražavanju
Jagoda – za razvijanje lične vrednosti
Sagebrush – za razvijanje introspekcije, da se razlijuje ličnost od esencijalno duhovnog identiteta
Purple Monkeyflower – za razvoj autentičnog duhovnog identiteta, posebno ako je strah ugušio iskreno izražavanje
Violet – za zadržavanje ličnog identiteta u grupnim situacijama, posebno kada je osoba stidljiva ili nesamopouzdana
Blacberry – sprovođenje ideje u praksu, ispunjavanje sopstvenih namera
Čičoka – daje odlučnost i spremnost za delanje
Iris – podstiče inspirativno razmišljanje i kreativnu aktivnost, opšti lek za kreativnost
Zinnia – za osobe sa suviše ozbiljnim intelektom, one koje treba ubediti da život ima i lepšu, vedriju stranu, za radoholičare
Evening Primrose- nedostatak emotivne sigurnosti, nesposobnost oformljavanja dubokih veza zbog traumatskog odbacivanja u detinjstvu
Goldenrod – stvaranje barijera prema drugima asocijalnim ili neprijatnim ponašanjem
Jagoda – za ljude kojima je potrebno da budu sigurniji u sebe
Rock Water – za preterano rigidne ljude, samodisciplinovane, askete koji prave barijere u stvaranju kontakata
Zumbul – za otvaranje uma, razvoj unutrašnjeg sluha, otvaranje aure


Ovo su samo neke od esencija koje nam mogu pomoću u zajedničkom radu. Na vama je da se odlučite da uradite nešto dobro za sebe i svoje emotivno i telesno isceljenje, a i mi, vaši Art terapeuti i floriterapeuti smo tu da vam pomognemo da nađete svoj balans. 

Vama na usluzi!


Нема коментара:

Постави коментар