петак, 15. новембар 2013.

OVO VAM SIGURNO MOŽE KORISTITI - 6 važnih činjenica u vezi sa floriterapijomŠta je floriterapija? Kako nastaju cvetne esencije?

Floriterapija je tradicionalni metod isceljenja duha i tela pomoću cvetnih esencija. Ovaj metod je po ideji Edvarda Baha nazvan floriterapija (ili terapija cvećem). Za pravljenje cvetnih esencija koriste se samo cvetovi potpuno zdravih biljaka i to kada je biljka u punom cvatu jer tada njen energetski potencijal dostiže svoj maksimum. Čiste esencije koje se dobijaju iz cvetova svoj energetski trag ostavljaju u čistoj, izvorskoj vodi, a kao konzervans koristi se rakija. Od tih tinktura se kasnije prave pojedinačne kombinacije za klijente.

Floriterapija je inače podvrsta homeopatije, ali je pristup Edvarda Bah malo drugačiji od pristupa S. K. Hamemana, utemeljivača homeopatije. 

Kako deluju cvetne esencije? 

Tokom godina nagolimava se stres, nezadovoljstvo, bes, osećaj nemoći, smanjuje se samopouzdanje. Učvršćuju se obrasci destruktivnog i samodestruktivnog ponašanja koji vremenom postaju sastavni deo ličnosti - onaj deo koji lagano vodi um i telo u neravnotežu i bolest. 
Cvetne esencije pomažu da prepoznamo gde smo se to  „zaglavili“ i šta  stvara disbalans u nama.
Esencije pomažu da prepoznamo i oslobodimo se onoga što nas ograničava i koči  te da poradimo na tim problemima. One nam pomažu da spoznamo sami sebe, da prevaziđemo ograničenja i uvrežene stereotipe koje imamo o sebi i svetu oko sebe. Pomoću njih sagledavamo svoje emocije i duševno stanje.

Svaki cvet ima svoju frevenciju i odgovora određenoj frekvenciji u čoveku. Kada smo zdravi, energija slobodno kruži našim telom i svi organi su na pravoj frekvenciji. Bolest je znak da neki deo tela nije u harmoniji sa celinom.

Tu na scenu stupa floriterapeut koji u razgovoru sa klijentom osvešćuje gde je došlo do neravnoteže, i  odgovarajućom kombinacijom cvetnih esencija pomaže telu, umu i duši da se usklade. 

Cvetne esencije pomažu da postanemo svesni stvari koje dešavaju sa nama i u nama.  Kada počnemo da ih koristimo, u početku i nismo svesni promena koje se dešavaju u nama jer ovo je blaga i negujuća terapija. Promene u ponašanju će ponekad pre primetiti naša okolina nego mi. Pomoć prijatelja, porodice, bliskog okruženja je izuzetno korisna pošto nam oni daju informacije o tim suptilnim, a opet veoma značajnim promenama.

 Ponekad možemo malo burnije odreagovati na neku esenciju, ali zato je tu  floriterapeut da nas umiri i objasni da je to normalan i čak poželjan tok isceljenja.

Floriterapija nas uči da osluškujemo svoj um i telo – da spoznamo šta se dešava i šta se menja. Ovaj metod je izuzetno koristan i kao dopunsko sredstvo u psihoterapiji ili  tokom meditacije jer širi stanje svesti i pomaže da se lakše vratimo u „normalu“. Ko može da koristi cvetne esencije?

Floriterapija  je tradicionalni način isceljenja poznat ljudima od davnina. U nekim zemljama se već dugo koristi i u zvaničnoj medicini i izučava na medicinskim fakultetima. Kod nas je za sada deo alternativne medicine – ali sve češće se ljudi obraćaju floriterapeutima za pomoć. Pošto su  cvetne esencije blage podjednako uspešno se koriste kod dece, odraslih, pa čak i u lečenju životinja i biljaka.

Bilo bi dobro da tretman floriterapijom ne sprovodite sami na sebi. Znate kako kažu  kada lekar sam sebe leči? Nikada nismo dovoljno objektivni prema sebi i nemamo najbolji i najispravniji uvid u svoje stanje - da ga imamo ne bismo ni bili u neravnoteži. Floriterapeut je vodič ka isceljenju. On je vaš duhovni vodič kroz cvetne esencije i on je taj koji vas polako i strpljivo vraća u duhovnu i telesnu ravnotežu.

Kako se koriste cvetne esencije?

Cvetne esencije se uzimaju najčešće četiri puta na dan po četiri kapi. 
Verovatno vas interesuje i koliki vremenski period je potrebno uzimati esencije? Na to pitanje ne postoji jedinstven odgovor jer sve zavisi od problema na kom želite da radite. Ako ste recimo došli na floriterapiju samo zbog nekog akutnog problema – kapi ćete uzimati obično od 14 do 28 dana. No, pokazalo se da je većina naših problema za koje smatramo da su trenutni u stvari već dugo u nama. Na vama je da, u razgovoru i dogovoru sa svojim floriterapeutom, odredite želite li da radite ozbiljno na sebi ili trenutno želite da radite samo na jednom površinskom problemu.

Ukoliko rešite da ozbiljno radite na sebi, da se vratite svojoj prirodi, svom iskonskom biću, da se dovedete u harmoniju tada je potreban duži rad – prosečno 6 do 8 meseci. Čini se dugačkim periodom, ali nije.

Zamislite da je čovek glavica luka. Spolja izgleda dobro, ali kad počnemo da ga ljuštimo, shvatamo da svakim skidanjem ljuske dolazimo do jednog nivoa problema. Floriterapeut vam pomaže da zacelite taj nivo, i pita vas da li ste spremni da ljuštite (idete)  dalje. Većina klijenata pristaje jer  su promene koje se dešavaju tokom floriterapije  blage  a dovode do blagostanja duše i tela – te klijenti kad osete blagodet kreću dalje sve do same srži problema – nakon čega bivaju doveden do ravnoteže i zdravlja. 

Sigurno znate izreku koja kaže da je čovek ono što misli. Upravo na tom principu floriterapija i radi – menjajući obrasce mišljenja, čisteći neke zaostale tuge, strahove, ljutnje, patnje, razočarenja iz naših misli – ona isceljuje naše telo. Kad neka negativna emocija dugo živi u nama počinje da se spušta iz misli u telo i izaziva fizičke bolesti. Floriterapija nije čarobni štapić, ona ne leči organe koji su načeti bolešću, ali dok god je organ ceo floriterapija je tu da pomogne.

Cvetne esencije su dobra potpora i kod teških, pa i neizlečivih bolesti – kao pomoć da se čovek suoči sa bolešću i pokrene se na lečenje. Pomažu da se prevaziđu strahovi koji čoveka blokiraju da se pokrene i potraži pomoć, pomažu čak i da se suočimo sa tim da je svako od nas ograničenog veka na ovoj zemlji.

Floriterapija i drugi sistemi isceljenja 

Kao što rekosmo cvetne esencije se mogu koristiti  kao samostalan sistem isceljenja uz stručno vođstvo vašeg odabranog floriterapeuta. No, one se mogu koristiti i u kombinaciji sa drugim metodama lečenja – konvencionalnim lečenjem, kao podstrek i podrška u psihoterapiji, meditaciji, hipnoterapiji, NLP, homeopatiji, tokom praktikovanja joge ili drugih metoda rada na sebi. Bitno je samo da napomenete svom floriterapeutu šta još koristite da bi vam on propisao što bolju kombinaciju cvetnih esencija koja će se slagati sa tim drugim sistemom isceljenja. Cvetne esencije u rukama dobrog i iskusnog floriterapeuta ne samo da će vam pomoći da se iscelite, već će vam podići nivo svesnosti o vama samima, i time olakšati izlečenje i stvaranje harmonije u vama.

Mogu li cvetne esencije da budu štetne?


Od cvetnih esencija ne može da bude nikakve štete. Ako vam nije prepisana odgovarajuća esencija, jednostavno se ništa neće desiti. Rekli smo da esencija treba da uhvati frekvenciju tela i dovede nešto iz disbalansa u balans. Ako nije prepisana prava esencija jednostavno neće doći do vibriranja i  neće se ništa dogoditi.