понедељак, 26. мај 2014.

Budite na TI sa cvetnim esencijama

Naš tekst objavljen u majskom broju onlajn magazina "Plezir".

Ako bismo 21.  vek uzeli kao vremenski graničnik, mogli bismo reći da se čovek novog doba sve više okreće prirodi, zdravom načinu ishrane, vežbanju, alternativnim pristupima isceljenja i balansiranja emotivnog i fizičkog tela – tražeći uzroke za poremećaj, tretirajući osobu kao celinu, dovodeći sve delove u sklad, za razliku od modernih pristupa koji deluju parcijalno, svaki u svojoj oblasti, potiskujući uzroke tako što na trenutak otklanjaju posledicu - maskirajući uzrok. Jedan od takvih sveobuhvatnih pristupa čoveku nudi i floriterapija. To je blaga i nežna terapija koja nas vraća optimalno stanje. Od nedavno je je i Novi Sad dobio prvu generaciju praktičara cvetnih esencija, te je floriterapija dostupna i našim sugrađanima.

Svakodnevno se suočavamo sa nedostatkom energije, motivacije, samopouzdanja, volje. Često smo nezadovoljni i nervozni, imamo problema sa snovima, učenjem, motivacijom, koncentracijom, odnosom sa drugim ljudima. Koje su mogućnosti cvetnih esencija i zbog čega se sve više ljudi opredeljuje za njihovo korišćenje?

Šta je floriterapija?


Floriterapija je u upotrebi širom sveta već osamdesetak godina i kroz kliničko iskustvo pokazala se kao idealna terapija za uspostavljanje ravnoteže i balansa uma i tela. Početak floriterapije se vezuje za tridesete godine prošlog veka i ime Edvarda Bah koji je i sam začetnik metode. Floriterapija, kao holistička, homeopatska terapija, pripada grupi blagih, nežnih i prirodnih grupa terapija. U samoj terapiji se koriste cvetne esencije, koje su tečne, potencirane, energizovane esencije dobijene od cvetova biljaka. Floriterapijom i upotrebom cvetnih esencija utiče se na probleme, fizičke ili mentalne prirode, koji su uzročnici neuravnoteženosti čime se aktivira imuni sistem i vraća vitalnost i energičnost organizmu. Floriterapija je jednostavna i lako primenljiva metoda, koriste se kombinacije cvetnih esencija najčešće u obliku kapi. Danas se u upotrebi pored najstarijih, najpoznatijih cvetnih esencija- Bahovih kapi (Britanske cvetne esencije) nalaze i mnoge druge: Kalifornijske, Australijske, Aljaske, a od prošle godine i Balkanske cvetne esencije napravljene od cvetova koji rastu na području Srbije.

Kako se koristi?

Floriterapija znači terapija cvetnim esencijama. To je nežna, prirodna procedura koja pomaže da se uspostavi harmonije tela, emocija i psihe primenom kapi koje se dobijaju od specijalno izabranog i obrađenog cveća. Cvetne esencije su tečne, potencirane biljne esencije koje se dobijaju od cvetnog dela biljke. One deluju na principu otkrivanja uzroka neuravnoteženosti i aktiviranja imunog sistema organizma koji tada pobeđuje bolest.

Terapija se uzima oralno, četiri puta dnevno, iz korisničke bočice koju priprema praktičar cvetnih esencija (floriterapeut). Standardna doza je 4 kapi 4 puta dnevno koje se direktno nakapaju ispod jezika. Postoje i drugi načini uzimanja cvetnih esencija na primer u  vidu spreja ili u obliku kreme ili kupke. Jedna kombinacija uobičajeno, traje oko mesec dana.

Širok je spektar disbalansa za koje se mogu koristiti cvetne esencije. Na emotivnom nivou moguće je tretirati: stres, bolesti zavisnosti, poremećaj ishrane (anoreksija, bulimija itd.), seksualne disfunkcije kod muškaraca i kod žena, razne vrste strahova, fobija i anksioznosti,  problemi sa imunitetom,  problemi sa tremom i mucanjem, teškoće u učenju kod dece i odraslih, krize identiteta usled urbanog i modernog stila života, blokada u funkcionisanju svih energetskih centara u telu,osećaj zavisti, nedostatak motivacije, impulsivnost, lenjost, neodlučnost, nesanica, bes, stidljivost i mnoge druge probleme.

Vidljivi rezultati, u smislu promene negativnih obrazaca ponašanja, nastupaju veoma brzo, a učvršćivanje promene kao trajnijeg obrasca, očekuje se u roku od nekoliko meseci.

Problemi koje floriterapija uspešno tretira

Navešćemo samo neke od problema koje floriterapija uspešno tretira poput stresa, bolesti zavisnosti i poremećaja ishrane (anoreksija, bulimija itd.), sve vrste problema u partnerstvu, seksualne disfunkcije kod muškaraca i kod žena, razne traume (prenatalne, natalne i životne), razne vrste strahova, fobija i anksioznosti. Izuzetne su za unapređenje i razvoj kreativnosti, rešavanje probleme sa imunitetom,  probleme sa tremom i mucanjem.Otklanja teškoće u učenju kod dece i odraslih, krize identiteta usled urbanog i modernog stila života, blokada u funkcionisanju svih energetskih centara u telu, takozvanih čakri. Otklanja osećaj zavisti, nedostatak motivacije, impulsivnost, lenjost, neodlučnost, nesanicu, bes, stidljivost i mnoge druge probleme.

Na fizičkom nivou floriterapija uspešno tretira stomačne probleme, gastritis, infekcije, hipertenziju, akne, dermatitis, slabost, malaksalost posle bolesti, bolove u zglobovima, vratu, kičmi, glavobolje, mučninu, morsku bolest, reumatizam, meteoropatske reakcije...

Broj cvetnih esencija je izuzetno velik – jer pored Bahovih mi, trenutno, koristimo Kalifornijske i Balkanske cvetne esencije, tako da je moguće napraviti izuzetno mnogo individualnih kombinacija (za svaku osobu pravi se jedinstvena, na osnovu razgovora sa floriterapeutom). Odlučili smo da vam predstavimo samo nekoliko cvetnih esencija iz široke palete. U narednim brojevima pisaćemo o konkretnim temama i cvetnim esencijama koje su esencije izbora za datu temu.

Iris je cvet inspiracije. Za one koji osećaju da im je život monoton, da u njega ne unose dovoljno duhovnosti i kreativnosti. Ovaj cvet pomaže da obojimo život, da živimo kreativnije. Takođe je cvetna  esencija koja umanjuje hiperglikemijske sklonosti, odnosno žudnju za slatkišima koja je izazvana dosadom, begom od emocija i potiskivanjem kreativnosti. Iris pomaže osobi da oplemeni svoju svakodnevnicu, neguje lepo, unese strast i kreativnost u posao i život umesto što želi to da nadomesti  slatkišima.

Kupina je cvetna esencija koja razvija sposobnost da se ciljevi i ideali izraze u konkretnoj akciji ili održivoj  aktivnosti. Ova cvetna esencija pomaže osobama da organizuju svoje prioritete i ideje sprovedu u aktivnost. Esencija kupine pomaže osobi da poveća unutrašnju snagu da bi preduzela pravu akciju u realnom svetu.

Jagoda je cvetna esencija pogodna za one koji imaju snažan osećaj krivice, niski doživljaj lične vrednosti,  protiv samookrivljavanja, osećaja neodgovornosti, neutemeljenosti, nesigurnosti u sebe, istoriju emocionalno  nasilnih roditelja, poređenje sebe sa drugima tip „zašto ne mogu da budem kao on ili ona". Za  preteranu mentalnu osetljivost i senzibilnost.


Kamilica je cvetna esencija koja umiruje emocionalnu tenziju, agitaciju, iritabilnost i promene raspoloženja. Oslobađa od tenzije u oblasti stomaka, povoljno deluje na opuštanje digestivnog trakta ivarenje. Ublažava anksioznost i napetost i samim tim omogućuje mirniji san koji omogućuje da se noću  telo revitalizuje.

Morning Glory je cvetna esencija koja utiče na poremećen ritam spavanja i teško buđenje ujutru.  Donosi budnost, osveženost i uravnoteženje ritma spavanja, posebno kod onih koji su aktivni noću kad bi trebalo da spavaju. Ova cvetna esencija pomaže da se otklone sve neredovne životne navike koje  iscrpljuju.

Echinacea je cvetna esencija idealna za jačanje imuniteta koji je narušen usled stresa. Pospešuje  imunitet narušen stresom, tenzijom ali često i ozbiljnim traumama i nasiljem, koji su odgovorni za  nastanak auto imunih bolesti. Echinacea osobu "vraća sebi", vraća prirodi i zajednici i ojačava osećaj ličnog identiteta.

Nar je savršena cvetna esecnija za žene. Preporučuje se onima koje žele da se realizuju na poslu ali  imaju duboku potrebu da se ostvare i kao supruge i kao majke. Teškoće da se usklade kuća i posao često izazivaju duboke psihološke probleme ili psihosomatska obolenja koja ovaj cvet može uspešno da leči. Preporučuje se, takođe, i za seksualne probleme izazvane stresom. Rešava i psihogeni sterilitet.

Visibaba cvetna esencija koja se preporučuje za prevazilaženje situacija koje izgledaju beznadežno i  da bi se prevazišla bespomoćnost. Utiče na strah od novog i nepoznatog. Ovo je jedna nežna esencija koja daje sigurnost u sebe i svoje odluke. Idealna za ljude koji su letargični, koji ne znaju tačno šta bi sa  sobom, kojima je potrebna unutrašnja podrška.






Нема коментара:

Постави коментар