среда, 5. фебруар 2014.

POREMEĆAJI SPAVANJA I LOŠE RASPOLOŽENJE


Činjenica je da san obezbeđuje ljudskom organizmu oporavak od dnevnih događaja i obnavlja energiju neophodnu za svakodnevno funkcionisanje organizma. Ubrzani ritam života, neke životne nedaće, problemi na poslu, u braku, sa decom, otplaćivanje kredita, samo su neke od okolnosti koje mogu da utiču na naše raspoloženje i da nam pokvare kvalitet dana. Dobro je ako čovek može dobro, kvalitetno i dovoljno dugo da spava. No, ukoliko dopustimo da loše raspoloženje počne da utiče na naš na san, ulazimo u začaran krug u kome se sve više i sve brže vrtimo. 

Kada prekinemo prirodni ritam dana i noći i preskočimo vreme za zdrav san u organizmu se pokreće čitav niz reakcija. Ono što radimo noću utiče na psihofizičko stanje organizma tokom dana, kao što su: 
  • vitalnost organizma, 
  • nervoza,
  • koncentracija,
  • učenje, 
  • bezbednost,
  • prisutnost i sl.


 Isto se dešava i kada je hronični poremećaj sna uzrok, a loše raspoloženje i depresija posledica nespavanja. Upravo zato seriju tekstova na temu  „loše raspoloženje i depresija“  započinjemo  s osnovnim potrebama svakog čoveka -  kako obezbediti smirenost, miran san i obezbediti energiju koja nam je potrebna za svakodnevno funkcionisanje.


Cvetne esnecije koje nam vraćaju smirenost i koje nas opuštaju su:


Chamomile - kamilica

Chamomile, kamilica: cvetna esencija koja vraća smirenost i emocionalnu ravnotežu. Utiče na smanjenje tenzije, agitaciju, iritabilnost i promene raspoloženja. Namenjenja je oslobađanju tenzije koja je smeštena u oblasti stomaka, povoljno deluje na opuštanje digestivnog trakta i utiče na olakšano varenje. Ublažava anksioznost i napetost i samim tim omogućuje mirniji san koji revitalizuje telo tokom noći.



Mustard - gorčica

Mustard, gorčica: esencija koja je potrebna osobama kada su opsednute crnim mislima koje nemaju tačan uzrok, kada imaju osećaj da im se „crni oblak nadvio nad glavom“, kada je prisutno promenljivo raspoloženje. Cvetna esencija Mustarda  uspešno utiče na kratkotrajne, vrlo intenzivne oblike depresije nepoznatog uzroka. Ova esencija vraća pozitivan stav i osećaj da nije sve tako „tamno, sivo i crno“.






Saint Johns Worth, kantarion
SainJohn Worth, kantarion: cvetna esencija kantariona je korisna za osobe koje su mentalno i fizički ranjive, koje imaju česte opsesivne noćne more, praćene preznojavanjem ili noćnim mokrenjem. Pomaže jako senzibilnim osobama, koje su podložne stresu, alergijama, depresijama i pate od nedostatka svetlosti  tako što im vraća poverenje u sebe i druge i vraća im svetlost, solarnu energiju.







U narednim danima ćemo vam predstaviti čitavu paletu biljaka koje nam pomažu da prevaziđemo teskobu, umor, loše raspoloženje, melahnoliju, anksioznost, strahove, depresiju. Budite uz nas i čitajte naše tekstove. Ukoliko vam se  ovaj tekst dopao i smatrate da  može biti koristan i vašim prijateljima, biće nam zadovoljstvo da ga podelite!  

Нема коментара:

Постави коментар