субота, 22. март 2014.

Divan dan uz dobar san

Buđenje - pozdrazumeva da smo pre toga spavali. To može značiti metaforičko spavanje, zimsku uspavanost, tromost, mirovanje tokom hladnijih meseci, ali ovaj put  bismo da još malo popričamo o pravom spavanju. U februaru smo se bavili nesanicom. U martu vas budimo. Spavanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba i ako je narušeno, poremećeno, izvan ritma, i čovekovo budno stanje nije u fokusu. Setite se samo jedne neprospavane noći, setite se kako je izgledao dan nakon takve noći. 

***
Sinoć se javila klijentkinja koja je na floriterapiju došla sa sledećom pričom: 
- radi u banci kao šef i posao joj je izrazito stresan
- ima dvoje male dece 
Ona je upala u krizu srednjih godina, pred klimakterijumom je, nervozna je, kako je ona rekla - živci su joj toliko tanki da joj smeta sve - čak i glasovi rođene dece. Imala je utisak da su joj oduzeli svaki trenutak privatnosti, da nema vremena za sebe, brak je ušao u rutinu, a ona već godinu dana spava samo uz pomoć hipnolitika - lekova za spavanje - koji bi smeli da se uzimaju najviše 10 dana dok se ne uspostavi ritam spavanja. No, njen lekar joj upurno prepisuje isti lek, ne traži uzroke njenog nespavanja. Ona je, u trenutku kad je došla na floriterepiju, spavala 5 sati tokom noći uz ove lekove, ali nije sanjala jer pod njihovim uticajem nema snova. Noćnog pražnjenja kroz snove nije bilo i žena je bila van sebe. Rešila je da proba sa floriterapijom da se dovede u balans.

Prvo što joj je objašnjeno da neće dobiti esencije za spavanje jer nije "istanjenost" živaca  uzrok nesanice, već je nesanica posledica stresa na poslu, njenog krutog odnosa prema ljudima kojima je nadređena, njene želje da u kući sve bude pod konac, kao i promene u njenom telu (ulazak u klimakterijum). Njen odnos prema deci i mužu treba da se promeni - da ne očekuje da budu "pod konac", da se opusti i uživa sa njima u aktivnostima, da ih pusti da rade i greše, a ne da se rukovodi onim što je nju njena majka naučila - dok ja drugima objasnim ja sam već sve uradila. Dogovorile smo se da posle nekoliko dana počne da pije polovinu tablete za spavanje, a kad se probudi uzme kapi i pokuša da nastavi da spava. Posle nekoliko dana rekla nam je da je opuštenija, da se budi  i dalje oko pet,  da ne može da zaspi ali dremucka do 7 kad ustaje za posao.  Negde na polovin prve doze javila je da u tom dremanju ona počinje da sanja.

Na prvoj kontroli je rekla da je poslednjih dana pijenja kapi pokušala da spava bez tablete i da je uspela (ali, naglasila je, to ne znači da ih više nikad neću uzeti - trebala joj je ta ograda da uvek može da posegne za njima ako se nesanica vrati). 
Dobar san 

Krenula je da pije drugu bočicu cvetnih esencija, za nijansu promenjenim sastavom - jačamo njeno samopouzdanje, opuštamo je i podstičemo da redovno sanja. I, sinoć je stigla predivna poruka od nje - moram da se pohvalim da već 5 dana spavam bez leka, i sanjam i čarobno se osećam. 

Naravno, ovo nije kraj njenog povratka u optimalno stanje, ima tu još mnogo slojeva na kojima treba da se radi, i što je dobro, na kojima ona želi da radi, ali, uz njenu dozvolu, delimo sa vama ovo divno iskutstvo u mesecu martu, mesecu za buđenje. Jer, lep i dobar san preduslov su za divan dan!
Posle dobrog sna - dolazi nasmejano buđenje

Нема коментара:

Постави коментар