понедељак, 14. април 2014.

Ah ta trema!

Koliko puta ste pomislili da biste nešto bolje, brže i lakše ostvarili da ste bili sigurniji u sebe, sa osećajem većeg samopouzdanja, ali i sa manje treme i unutrašnje nervoze koja se javila u datom momentu? 

Sigurni smo da ste je bar jednom u životu osetili  - na ispitu, pred javni nastup, pred potpisivanje dokumenata, tokom pregovaranja, pred neke događaje ili prilikom upoznavanja sa osobom koja vam se dopala. Kako god da se ispoljava, trema je jedan od osećaja koji nikako  ne želimo da imamo.

Trema je jedno od „stanja“ u koje uđemo u određenim situacijama i nje ne prikažemo sebe u najboljem - pravom svetlu, ne postignemo željene rezultate, postavljene ciljeve i ne prikažemo najbolju verziju sebe u datom momentu. Koliko nas trema blokira i onemogućuje da postignemo svoje maksimume upravo i ima veze sa sigurnošću, samopouzdanjem i izražavanjem sopstvenih potencijala. Trema najčešće nastaje iz straha; da se ne osramotimo, ne izgovorimo ili pokažemo nešto što nije ispravno, iz želje da postignemo visoke rezultate ili nekada i iz nesigurnosti i nedovoljnog verovanja u sebe i svoje potencijale, znanja i sposobnosti.

Trema je najčešće praćena nekim fizičkim siptomima: ubrzano kucanje srca, znojenje dlanova, blaga drhtavica, bledilo u licu, napetost u telu (locirana najčešće u vratnom delu), uzmenirenost u stomaku i slično. Nekada je i nismo svesni dok je prisutna, ali osvestimo nakon događaja da smo bili blokirani, da nismo uspeli da se setimo svih stvari koje smo prethodno znali.

Kako god se ona ispoljavala, na svesnom ili nesvesnom nivou ona je jedna od blokada koje se javljaju i jedna od neprijatnih i neželjenih „stanja“ u kojima možemo da se nađemo. Nije uvek vezana za ispit i javni nastup, može biti i ona „slatka“ trema pred upoznavanje sa nekom osobom ili  pre započinjanja novog posla. Po nekim teorijama trema se deli na stimulativnu i inhibitornu. Ali, koja god se javljala ukoliko otklonimo tremu lakše ćemo postići postavljene ciljeve, brže i lakše ćemo ostvariti sve ono što nas čini zadovoljnim, ispunjenim i srećnim.


Esencije kojima možemo delovati na neke od blokada koje nastaju zbog treme su:

Larch (Larix decidua, ariš) cvetna esencija je preporučljiva za osobe koje pate od nedostatka samopouzdanja, od kompleksa niže vrednosti. U situacijama kada je motivacija osujećena jer sami sebe demorališemo, povlačimo se iz situacija, osećamo kao gubitnici i izbegavamo odgovornosti. Larch otklanja blokade u ekspresiji, jača samopouzdanje, kreativnu inspiraciju, daje osećaj sigurnosti u sebe kako bi se osoba suočila sa situacijom.


Buttercup (Ranunculus occidentalis, ljutić) je za one koji imaju osećanje manje vrednosti i beskorisnosti, posebno ako ne mogu da odgovore uvreženim standardima lepote, uspeha i inteligencije. Taj manjak samopouzdanja se negativno odražava i na govor. Uzimanjem ove esencije vraća se unutrašnja sigurnost a to se reflektuje i na govor tako da sa drugima komuniciramo puni samopouzdanja.





Trumpet vine (Campsis tagliabuan) za one koji pričaju tihim glasom, za pomanjkanje sposobnosti komunikacije, za mehanički suvoparan govor. Može mnogo da pomogne kod raznih prepreka u govoru, kao što je mucanje. Ova esencija razvija živahno i dinamično izražavanje osobe u socijalnim situacijama.



Red Clover (Trifolium pratense, crvena detelina)  cvetna esencija koja nam pomaže da ostanemo smireni, usmereni i koncentrisani u situaciji kada oko nas vlada napetost i grupna histerija, panika. Utiče tako što nam vraća osećaj smirenosti, samosvesnosti, sigurnosti i jasnoće misli.  Pomaže nam da zadržimo nezavisno razmišljanje, liderstvo, da ne potpadamo pod tuđ uticaj u emotivno „nabijenim“ situacijama, da ne upijamo negativne emocije i tenziju koja dolazi od drugih osoba.

Rock Rose (Helianthemum nummularium, sunčanica) cvetna esencija koja je dobar izbor u situacijama kada usled straha ostanemo bez daha. Kada nam se situacija u kojoj se nađemo čini kao beznadežna i toliko nas blokira da imamo iracionalno delovanje. Često u tim situacijama imamo fizičke reakcije: znojenje dlanova, uzbuđeni smo, imamo osećaj kamena u stomaku, reakcije su nam najčešće histerične. Takođe mogu se javiti asmatični napad, probadanje i lupanje srca u ekstrenijim situacijama. Cvetna esencija Rock Rose nam oslobađa ovih pratećih reakcija i pomaže da ostanemo pribrani i svoji u okolnostima u kojima se nađemo.

Ukoliko želimo da smanjimo napetost koja se javlja zbog treme neke od izbora cvetnih esencija mogu biti:
Garlic (Luk) i Chamomile (Kamilica) služe za suzbijanje napetosti u solarnom pleksusu; Lavander (Lavanda) se koristi za suzbijanje napetosti u glavi; Dandelion (Maslačak) pomaže ukoliko usled treme dolazi do grčenja mišića; Snapdragon se koristi ukoliko trema utiče na nerazgovetan govor, stezanje vilice i zuba; Yerba Santa utiče na napetost koja se javlja u grudima.



Upoznajte i zavolite sebe! 

Нема коментара:

Постави коментар