петак, 25. април 2014.

Još malo o samopouzdanju - uloga muške figure u odrastanju


Verovatno ste čuli i čitali o povezanosti samopouzdanja  u periodu odrastanja  pojedinca sa ulogom muške figure (oca, dede, strica, ujaka...).  Mnoge naučne studije su upravo podržale ovu uzročno-posledičnu vezu. Mi ovaj put nećemo objašnjavati povezanost između ove dve pojave jer o tome možete čitati u studijama u  vezi sa temom, već vam  želimo da vam predstavimo neke od esenecija koje su dobar odabir kada radimo na podizanju samopouzdanja i iskazivanju svojih pravih vrednosti.

Baby Blue Eyes (Nemophila menziesii)
Baby blue Eyes cvetna esencija se preporučuje osobama  kod kojih postoji eskstremni nedostatak vere u sebe i sopstvene kvalitete. To je cvetna esencija za osobe koje su u potpunosti otišle u krajnost i izgubile veru u kako u sebe, druge tako i u život uopšte. Ove osobe su nesigurne, sa izraženim nepoverenjem, pesimizmom, cinizmom, povučene,  s podignutim gardom prema drugima. U komunikaciji sa njima stičemo utisak da između nas i njih postoji ogroman brisani prostor koji nije moguće preskočiti i približiti im se. Pozadina ovakvog ponašanja i stava je uglavnom trauma kroz koju je osoba prošla u detinjstvu/ranoj mladosti, kada je bila psihički/verbalno ili fizički napadnuta od strane staratelja. Uglavnom postoje duboko potisnute emotivne rane i ožiljci iz mladosti koje datu osobu nesvesno teraju da diže zid oko sebe i na taj način se štiti. Ova esencija može pomoći osobama da vrate osećaj voljenosti, poverenja, nedužnosti, dečije radosti i vere da sve ono što žele i mogu da ostvare. B.B. Eyes vraća poverenje i sigurnost u sebe, otvara srce koje je bilo stegnuto, vraća u njega ljubav i veru. Jednostavno blago i nežno zaceljuje rane a budi samopouzdanje u osobi koja koristi ovu cvetnu esenciju.

Sunflower (Helianthus annuus), Suncokret
Suncokret je esencija koja se bazično primenjuje u situacijama kada je blokirana energija i kada osoba ima manjak samopouzdanja a uzrok tome potiče iz detinjstva. Osobe kojima je potrebna ova esencija uglavnom imaju iskustvo loših odnosa sa muškom figurom a to u sadašnjem trenutku može za posledicu da ima nepoverenje u sopstvene moći, znanja i sposobnosti. Sa druge strane ove osobe mogu imati i suprotno ponašanje: prenaglašen ego, prenaglašenuu individualnost i potrebu za stvaranjem lažne slike o sebi u prisustvu drugih ljudi. Zapravo te osobe uglavnom ostavljaju utisak osobe koja juri slavu, moć i bogatstvo, a iza toga se krije nezadovoljstvo i nepoverenje u sopstvene vrednosti - nisko samopouzdanje. Ove osobe nisu tokom odrastanja bile priznate od strane roditelja/staratelja i kao takve nisu osvestile postojanje sopstvene vrednosti. Suncokret razvija pozitivan identitet  kod osoba oba pola, razvija ego koji zrači, energičnost i samopouzdanje koje se primećuje bez započinjanja razgovora sa osobom.

Нема коментара:

Постави коментар