понедељак, 7. април 2014.

Reci mi gde si rastao, cvete, reći ću ti kakav si!

Do sada vam nismo pričali o signaturi cvetova, o tome koliko prirodno stanište koje biljke biraju za svoj rast, razvoj i razmnožavanje govori i o njihovoj upotrebi u floriterapiji. Tema samopouzdanje, sigurnost, istrajnost, svesnost sopstvenih potencijala nas sama uvodi u ovu priču. O signaturi ćemo posebno pričati.  Sada bismo voleli da razmislite na trenutak o cvetovima o kojima pišemo. Da li mislite da cvet koji je nežan, lako lomljiv, kome treba puno svetlosti, vlage može imati istu upotrebu kao onaj koji se odupire vetru, niskim temperaturama i koji raste na kamenim goletima? Pretpostavljate da nije isti efekat J  I, u pravu ste. 

Danas vam, kao ilustraciju, predstavljamo dva cveta koji su za svoje stanište odabrali rigorozne uslove - planinske grebene. Upravo esencije napravljene od njih koristimo u situacijama kada nam je potrebna čvrstina, snaga i energija da istrajemo do kraja.

Mountain pride (Penstemen newberry)

Mountan pride jedna od cvetnih esencija čiji naziv i mesto na kome raste (stanište) govore o njenom dejstvu. Mountan pride cvet raste u surovim uslovima, na oštrim planinskim grebenima. Cvet koji opstane u takvim okolnostima svedoči o hrabrosti i energiji “ratnika”. Energiji koja nam je često potrebna da istrajemo i izdržimo “do kraja” u započetim poslovima, namerama ili svakodnevnim obavezama koje nas okružuju. Esencija Mountan pride je esenecija koja podstiče hrabrost, koja budi ratnika u svakoj osobi, priprema osobu za nadolazeće prepreke ili neprijatne situacije. Esencija budi u osobi pokretačku energiju koja je usmerena na liderstvo, zauzimanje jasnog stava i borbu za sopstvene ciljeve i ideale. Samopouzdanje koje se obnavlja u osobi sprečava osobu da se povuče, odustajane i neutrališe sumnju u sopstvene kvalitete i mogućnosti.


Penstemon (Penstemon davidsonii)
Penstemon ćemo naći u oštrim oblastima Alpskih planina i to iznad visine na kojoj raste drveće. Penstemon cvetnu esenciju vezujemo za situacije kada nam je dominantno potrebna upornost, čvrtstina da se istraje, da se izdrže sve poteškoće. Koristimo je kada imamo osećaj progonjenosti, samosažaljenja, kada toliko sumnjamo u sopstvene potencijale, mogućnosti i kvalitete da pri prvoj prepreci odustajemo. Ova cvetna esencija razvija uspavani takmičarski duh. Takođe Penstemon može biti odlična esencija izbora kod osoba sa nekim fizičkim hendikepom ili podrška pri postoperativnom periodu. Penstemon vraća snagu i sigurnost i u situacijama teške trudnoće i uopšteno periodima kada se suočavamo sa situacijama u kojima je potrebno sakupiti svu unutrašnju snagu i istrajati do kraja. Ova cvetna esencija uklanja osećaj samosažaljenja i osećaja manje vrednosti usled nekog fizičkog deformiteta koji nas nagoni da lako odustanemo i povučemo se iz situacije u kojoj se nalazimo. Penstemon je esencija za razvoj unutrašnje snage uprkos teškoćama.

I da vas još malo “zagolicamo” zamislite sa kojim cvetom bi sada sebe poistovetili? U kakvom stanju se nalaze Vaše telo i um? Šta je ono što Vas privlači kod cvetova koji Vam se dopadaju? Voleli bismo kada biste nam napisali koji ste vi cvet!


Нема коментара:

Постави коментар